De verlaten huizen zijn begroeid met onkruid. Er zijn weinig mensen op straat. Een vrouw en haar zoon slepen grote vuilniszakken over de grond. Een straat verderop, bij de boulevard, wordt een andere kant van het dorpje belicht. Het staat er vol met cafés, luxe restaurants en clubs. Hoewel het Griekse dorpje Chersonissos armoedig oogt, blijkt het een vakantieparadijs voor Nederlanders. Namen zoals Friet van Piet en Hofje van Holland vliegen je om de oren. Wat trekt Nederlanders aan in dit verschroeide Chersonissos?
Tekst // Sara Kerklaan Beeld // Bob van Helde
Eenmaal binnen bij Friet van Piet waan je je in een wereld van Nederlandse lekkernijen, van frikandellen tot broodjes hagelslag. Zonder dat ik het doorheb, begin ik in het Nederlands tegen het barpersoneel te praten. De Nederlandse vrouw en de Grieks-Nederlandse jongen antwoorden zonder blik of blozen. Het menu lijkt op het assortiment dat je bij een willekeurige snackbar in Nederland tegenkomt, afgezien van de Griekse salade. Voor Nederlandse toeristen voelt de frietzaak vertrouwt, terwijl de meeste Grieken niet weten wat ze zien. Wachtend op mijn bestelling, kijk ik om me heen en beeld ik me in hoe de Hollandse Piet hier de menukaart heeft samengesteld en de oranje luifel heeft bevestigd. Nadat de barvrouw vraagt of het lekker was zegt een klant: ‘Smaakt precies zoals thuis’, waarop ze antwoordt: ‘Kijk zo hoort het toch.’ ’s Avonds in de club Hofje van Holland komen de Nederlandse hitjes binnen. Nederlanders, voor en achter de bar, zingen uit volle borst mee met Guus Meeuwis.
Buy or Bye
Op de website chersonissos.nl vind je diverse tips voor je vakantie. Zo word je erop attent gemaakt oordopjes mee te brengen, uit de zon te blijven en selfies te sturen met een Griekse simkaart. Ook kun je verschillende activiteiten ondernemen, zoals het inplannen van een fotoshoot en het huren van een motor. De plek lijkt dus voornamelijk voor jongeren bedoeld, die deze activiteiten meestal uitvoeren op hun examenreis. De eerste vakantie zonder ouders loopt geregeld uit op een drankfestijn. Zo vallen ook mij de grote hoeveelheid dronken jongens, zittend aan de kant van de boulevard, me na een tijdje niet meer op.
De eerste vakantie zonder ouders loopt geregeld uit op een drankfestijn.
Dat het dorp een toeristische trekpleister is, is niet alleen te zien aan de Nederlandse clubs. Winkels met nagemaakte Gucci kleding, souvenirs en namen zoals Buy or Bye, zijn beplakt met GOGO- en Sunwebstickers. In het ‘oude’ Chersonissos, dat bovenaan de berg ligt, is dit veel minder aan de orde. Daar vind je pittoreske restaurantjes en huizen met zwembaden. In de winter zijn daarentegen de meeste winkels dicht en gaan de Griekse locals op vakantie in eigen land. Het toeristische, drukke dorpje is dan zo goed als uitgestorven.
Nederland in het buitenland
Een grote stroom aan toeristen wordt veroorzaakt door jongerenreizen. De oprichting van deze reisjes was volgens Tom Janmaat, manager van GOGO, een ‘kwestie van behoefte’. Volgens hem wilden mensen graag op vakantie naar een zonnige plek en was het toentertijd nog niet zo makkelijk om rond te reizen. ‘Dan spring je de markt in naar zonnige gebieden’, vertelt hij. GOGO, onderdeel van Sundio Group, bestaat nu 25 jaar en biedt voornamelijk jongerenreizen aan door heel Europa, naar plaatsen zoals Albufeira, Lloret de Mar en Blanes.
Waar Nederlandse toeristen zijn, daar vind je vaak ook Nederlands gerichte zaken.
Hoewel het dorp Chersonissos buiten de toeristische plekken armoedig overkomt, stelt Janmaat dat het ook voor de oprichting van de jongerenreizen toeristisch was. Chersonissos verschilt volgens Janmaat niet van andere vakantiebestemmingen die GOGO aanbiedt. ‘In Chersonissos of Albufeira kan je bij de meeste kroegen je drankje prima in het Nederlands bestellen. Waar Nederlandse toeristen zijn, daar vind je vaak ook Nederlands gerichte zaken. Nederlanders zoeken elkaar op bestemming toch stiekem een beetje op.’
Populaire bestemmingen
Sundio Group doet aan actieve marketing, dit varieert van YouTube, sociale media-kanalen, radio tot televisie. Zo ook bij het nieuwe, opkomende eiland in West-Griekenland: Zakynthos. ‘Dan zie je dat zo’n bestemming veel heeft: zon, strand en goede mogelijkheden tot uitgaan, clubs en kroegen. Als we die mogelijkheid hebben dan gaan we kijken hoe we dat in de markt kunnen brengen en dan sturen we daar filmploegen naartoe waardoor je interesse kan wekken’, legt Janmaat uit. Een populaire vakantiebestemming is dus een balans tussen vraag en aanbod. Zonder vraag kun je niet ineens een bestemming op de kaart zetten. Mensen hebben er vaak al van gehoord of hebben het op sociale media voorbij zien komen. Reisorganisaties zoals GOGO spelen daar graag op in.
Zoektocht naar thuis
Hoewel GOGO eerder ook reisjes aanbood naar Texel of Terschelling, zijn ze daar sinds kort vanaf gestapt. Janmaat geeft aan dat ze zich vooral focussen op buitenlandse bestemmingen. Het is ook steeds goedkoper en makkelijker om zelf een vakantie te boeken in eigen land. Hun functie als reisorganisatie naar Texel is minder noodzakelijk geworden. Een andere oorzaak voor het lage aantal jongeren dat nog in Nederland op vakantie gaat, zou de invoering van het 18+-beleid voor alcohol in 2014 kunnen zijn. Door het strengere toezicht op Nederlandse vakantieplekken zoals Renesse, zoeken jongeren bestemmingen in het buitenland waar ze wel mogen drinken. Hoewel jongeren dus steeds vaker ver van huis op vakantie gaan, lijken ze ook in het buitenland op zoek naar thuis. Dat Chersonissos ook verlaten plekken kent, maakt vakantiegangers dus weinig uit. Nederlanders bezoeken Chersonissos niet om cultuur te snuiven, maar hopen er samen met andere Nederlanders een leuke tijd van te maken. En dan is die bekende frikandel bij Piet mooi meegenomen.
Comments