Een tijdschrift maken in crisistijd
Tekst: Pascal de Haas
Beeld: Daniëlle Kronenburg en Pascal de Haas
Het is 27 februari 2020 als de corona-angst in Nederland werkelijkheid wordt: de eerste besmetting in Nederland met het virus wordt gemeld. Sinds het begin van 2020 is iedereen al bezig met het virus. Er is veel onduidelijkheid over de toekomst en het verloop van het virus. Vanaf 12 maart groeit de onzekerheid betreft de situatie. Er wordt bekend dat onder andere de Universiteit van Amsterdam de komende tijd geen fysiek onderwijs meer aanbiedt.
Binnen de hoofdredactie ontstond ook al snel twijfel en onduidelijkheid over hoe het komende productieproces van de Cul eruit zou zien. Op 24 maart stond de eerstvolgende vergadering gepland waarin we het nieuwe thema zouden bepalen met de redactie.
Op 16 maart wordt er meer duidelijk over de toekomst van Nederland de komende weken. Allerlei landen voerden al strenge maatregelen in tegen de bestrijding van het virus. Veel West-Europese landen kiezen voor een strenge lockdown, waarbij de bewegingsvrijheid van de burgers enorm beperkt wordt. In Nederland wordt er gekozen voor een ‘intelligente lockdown’, op het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM. Dit heeft als gevolg dat een groot gedeelte van de bevolking besmet raakt, maar dat dit wordt uitgespreid over een langere tijd. Mensen moeten thuis werken waar dat mogelijk is, contactberoepen worden tijdelijk niet meer uitgevoerd, en onderwijsinstituten sluiten tijdelijk de deuren.
Onnodige stress
Vanuit de hoofdredactie van de Cul wordt er besloten om de Cul wel door te laten gaan. Waar normaal op Roeterseilandcampus vergaderd werd door de redactie, wordt de vergaderzaal op de afdeling antropologie nu vervangen door veertien studentenkamers. Het plan was dat in ieder geval de themavergadering en de artikelvergadering online gehouden zouden worden, in de hoop dat de rest van de vergaderingen weer fysiek plaats konden vinden op de Universiteit. Deze twee vergaderingen dienen ervoor om eerst het thema van de volgende Cul te bepalen, en om te brainstormen over welke artikelen er geschreven zullen worden in deze uitgave.
Met lichte stress start de hoofdredactie Skype op om 18:00 op 24 maart. Een vergadering leiden online met veertien redactieleden kan best een uitdaging worden. Het is maar de vraag of de techniek op veertien laptops fijn meewerkt en of iedereen wel goed actief is. De vergadering verloopt gelukkig voorspoedig. Nog nooit is er zo snel een thema unaniem gekozen, alle ideeën waren gericht op het thema ‘Crisis’. We kunnen zo een relevant en interessant tijdschrift maken over zowel de huidige situatie, als andere vormen van crisis in andere contexten.
Iedereen binnen de redactie is verbaasd hoe enorm soepel de online vergadering verliep. Iedereen had lekker gewerkt, de techniek werkte mee en er is veel besproken. We waren sneller klaar dan tijdens een fysieke themavergadering.
Er wordt besloten om online te vergaderen voor de rest van het proces, en dat werkt fijn. In de artikelvergadering zijn er eigenlijk te veel briljante ideeën bedacht om over te schrijven. Ook de beeldredactievergadering en de eindredactievergadering verlopen soepel. Met een iets kleiner groepje wordt er online hard gewerkt en nagedacht over de uitwerking van het beeld en het nakijken van de artikelen.
Teleurstelling en creativiteit
Helaas is er ook een tegenvaller voor de redactie. Er is besloten om de reportagereis naar Turkije, die gepland stond voor juli 2020, niet door te laten gaan. In plaats daarvan wordt er nagedacht over een alternatieve vorm van de Cul, waarover op dit moment nog hard gebrainstormd wordt.
In de tweede week van de ‘intelligente lockdown’ wordt er besloten om de webagenda van de Cul uit te breiden. Waar er normaal gesproken alleen op dinsdag en donderdag een webartikel online komt, wil de hoofdredactie nu meerdere mensen de kans geven om een stuk te schrijven voor het tijdschrift. Zo kunnen antropologie studenten en andere geïnteresseerden hun vrije tijd besteden aan het schrijven van een artikel, en zal er meer leesvoer online beschikbaar komen voor de lezers. Inmiddels zijn er al veel interessante artikelen online verschenen, vanuit verschillende perspectieven. Niet alleen antropologie studenten bleken geïnteresseerd te zijn om te schrijven. Wij willen iedereen bedanken die een webartikel heeft geschreven. Wij, en onze lezers, hebben ervan genoten.
Deze Cul is in vele opzichten bijzonder. We hebben elkaar als redactie niet fysiek gezien, maar gelukkig is de samenwerking net zo sterk gebleven als in het afgelopen jaar. We hebben onze interviews online afgenomen, hebben digitaal vergaderd en ondanks de fysieke afstand toch veel contact met elkaar gehad. We hebben dit jaar helaas op een andere manier moeten afsluiten dan andere jaren. Maar ondanks dat het proces van deze Cul anders is gegaan dan we gewend zijn, is het resultaat er niet minder op geworden. De redactie is er maximaal voor gegaan en heeft nog harder gewerkt dan bij de vorige uitgaven. Iedereen bedankt voor deze fijne digitale samenwerking.
Comments